Vitamin Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?
Vitaminler, vücudumuzda düzenleyici rol oynayan ve enerji sağlamayan yapı taşlarıdır. Vitaminlerin bu kadar önemli olmasının temel nedeni, vücudumuzu düzenlemede rol oynamalarıdır. Vitaminler vücudumuzda düzenleyici rol oynayan ve enerji sağlamayan yapı taşlarıdır.
Vitaminlerin bu kadar önemli olmasının temel nedeni, vücudumuzu düzenlemede rol oynamalarıdır. Kişi vitamin eksikliği hastalığına başladığında halsizlik ve çeşitli rahatsızlıklar geliştirir. Birçok vitamin türü vardır. Her biri çok önemli vitaminlerden biri de D vitaminidir. Özellikle gelişim açısından bu vitaminin ayrı bir yeri vardır. Küçük çocukların büyümesi için kalsiyum emici enzimlerin üretimi tamamen D vitaminine bağlıdır. Bu vitamin bulunmadığından emilimi sağlayan enzimler oluşmaz ve bu anlamda gelişme olmaz. Bu nedenle D vitamini çocuklar için önemlidir ve eksikliği sorgulanmamalıdır.
Vitamin Eksikliğini Gidermenin Doğal Yolları
Genel anlamda vitamin eksikliği belirtileri hakkında fikir sahibi olduktan sonra bu tür belirtiler görülmemesi için alınabilecek önlemleri de öğrenmek gerektiğini mutlaka belirtmemiz gerekiyor. Zaten doğal yollarda vitamin takviye etmenin son derece kolay olduğunu söylemek mümkün. Hatta yalnızca dengeli beslenme, temiz hava ve bol güneşten yararlanmak vücudunuz için gereken miktarda vitamin almanızı sağlayacaktır.
Yine de dilerseniz günlük hayatınızda vitamin eksikliği yaşamamanız için önem vermeniz gereken noktaları aşağıdaki başlıklarda biraz daha detaylı şekilde inceleyelim.
Süt ve Süt Ürünleri Tüketmek
Hayvansal kaynaklı süt ve süt ürünleri, iyi birer vitamin kaynağı olarak değerlendirilebilir. Dolayısıyla aşırı miktarda olmamak kaydıyla düzenli olarak süt, tereyağı, peynir, yoğurt gibi süt ürünleri tükettiğinizde vücudunuza pek çok vitamin türünü doğal yollarla takviye edebileceğinizi savunmak mümkün.
Beslenme Düzenine Yeşil Sebzeleri Dahil Etmek
Yeşil yapraklı sebzelerin vücuda birçok faydası olduğunu hemen herkes biliyor. Özellikle vitamin yönünden zengin olduğu için son derece sağlıklı birer besin olduğunu söyleyebileceğimiz yeşil yapraklı sebzeleri haftalık beslenme rutininizden eksik etmemenizi tavsiye ederiz. Böylece A vitamininden K vitaminine, C vitamininden B vitaminine kadar birçok türde vitamin takviyesi yapma fırsatı bulabilirsiniz.
Kuruyemiş ve Tahıl Ürünlerine Önem Vermek
Sağlık açısından çok büyük faydaları olan ve besin değeri anlamında zengin yapısıyla ön plana çıkan kuruyemişler de kıymetli birer vitamin kaynağı olarak değerlendirilmeli. Bu nedenle günlük beslenme düzeninde kuruyemişlere yer verilmesi tavsiye edilmektedir. Diğer yandan tahıllar de yine vitamin eksikliği yaşamamak için önerilen besinlerden. Haftada birkaç defa tahıl ürünü içeren yemek tüketerek siz de birçok vitamini doğal yollardan alabilirsiniz.
Meyveleri Unutmamak
Başta C vitamini deposu turunçgiller olmak üzere vücut sağlığını destekleyen tüm meyveleri de beslenme düzeninize eklemenizi öneririz. Ne fazla ne de az miktarda olacak şekilde ayarlayacağınız porsiyonlarda meyveler tüketmeniz, vitamin takviyesi için yeterli olacaktır.
Et ve Balık Tüketmek
Beyaz et, kırmızı et ve balık eti tüketmeniz vücut sağlığı açısından sayısız faydası olduğu herkesin malumu. Ancak vitaminler yönünden de zengin yapısı ile vitamin eksikliğine karşı iyi bir çözüm haline gelen et ve balık ürünleri, uzun vadede başka sorunların yaşanmasını da engelliyor.
Güneş Işığından Yararlanmak
Sıraladığımız maddeler doğrultusunda anlayabileceğimiz gibi doğanın bizlere sunduğu birçok güzelliğin yanı sıra doğal yollarla vitamin alımı yapmamızı da mümkün kılması, vitamin eksikliği yaşamak için bir hayli çaba göstermek gerektiğini ortaya koyuyor. Ancak yine de birçok insanın beslenme düzeni ve yaşam tarzı konusunda dikkatli olduğunu ne yazık ki söyleyemiyoruz.
vitamin eksikliğinin yola açtığı bazı belirtiler şunlardır !
1.Görme problemleri: Görme problemlerinin yaşanması vücudunuzda A vitamini eksikliğini işaret edebilir. A vitamini normal ve gece görmede destek sağlayan bir vitamin türüdür. A vitamini eksikliğinde gözde kseroftalmi; yani göz akı ve kormeanın parlaklığını kaybederek kuruması ve gece körlüğü gibi problemler ortaya çıkabilir.
2.Uzun süreli yorgunluk: Vücutta uzun süreli yorgunluk, zihin bulanıklığı ve fiziksel koordinasyon bozukluğu hissedilmesi, B1 vitamini eksikliğini ifade edebilir. B1 vitamini özellikle beynin enerji üretimi için gerekli bir vitamindir.
3.Dil ve deride çatlaklar: Bazı deri hastalıkları ve sinir sistemi bozuklukları B6 vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir. Özellikle dudak ve dil çatlaması ya da egzama gibi belirtiler, vücutta B6 vitamini eksikliğini işaret edebilir. Eksikliğinde hücre yenilenmesi yavaşlar ve egzama iltihaplanma gibi deri problemleri görülebilir.
4.Kansızlık: Kansızlık kimi zaman vitamin eksikliğinin bir işareti olabilir. Folik asit B vitamini ailesinin bir üyesidir. Folat ya da B9 vitamini olarak bilinir. B9 vitaminin eksikliği, vücutta kansızlık oluşmasına yol açan bir sebeptir. DNA sentezi ve hücre bölünmesi süreçlerinde önemli bir yere sahip vitamin türüdür.
5.Zihinsel yorgunluk: Uzun süreli olarak yaşanan zihinsel yorgunluk, B12 vitamini eksikliği işaret edebilmektedir. B12 vitamin eksikliği zihinsel performansı etkileyen bir durumdur. Zihinsel yorgunluk zamanla entelektüel becerilerin de yavaşlamasına yol açar. Eğer kişinin uzun süreli olarak unutkanlık, hafıza kaybı, konsantre olamama gibi problemleri varsa mutlaka B12 vitamini açısından incelenmesi gerekir.
6.Ciltte kolayca oluşan çürük ve morarmalar: Vücutta kolayca morlukların oluşması ya da ciltte kırmızı-mavi renkte morarmalar ve noktaların görülmesi C vitamini eksikliğini ifade edebilir. Çünkü C vitamini eksikliği ile vücut kolajen yapamaz hale gelmektedir. Kolajen üretilememesi de vücutta çeşitli dokuların yıkılmaya başlamasına ve doku tamirinin sekteye uğramasına neden olabilir.
7.Kemik ağrıları: Vücutta D vitamini eksikliği kendini kemik ağrısı, kemik erimesi olarak gösterebilmektedir. Eksiklik sonucu oluşan kemik ağrıları, tüm vücut genelinde hissedilebilmektedir. Bu ağrılara zamanla halsizlik de eşlik edebilir.
8.Kas kaybı: Kaslarda oluşan zayıflık ve güçsüzlük E vitamini eksikliğinden kaynaklanabilmektedir. E vitamini eksikliği kaslarda zamanla zayıflamaya yol açabilmektedir. Kas kütlesi kaybı, kas güçsüzlüğü ve buna bağlı denge problemleri ile karşı karşıya kalınabilmektedir.
9.Aşırı kanamalar: Vücutta meydana gelen aşırı kanamalar K vitamini eksikliğinden kaynaklanabilmektedir. Regl kanamalarının uzun sürmesi, sebepsiz yere diş eti ve burun kanamalarının oluşması, idrarda ya da dışkıda kan görülmesi, K vitamini eksikliğini de işaret edebilmektedir.
10Cansız tırnak ve saçlar: Saç ve tırnak bölgelerinde yaşanan problemler, H vitamini diğer adıyla biotin ya da B7 vitamini eksikliğini işaret edebilir. Saçlarda kepeklenme, dökülme, cansızlık, kırılmalar; tırnaklarda çabuk kırılma, yumuşama, beyaz lekeler ve yavaş uzama gibi belirtilere dikkat etmek gerekir.
Yasam Diyarı Sağlıktan Teknolojiye Bir Çok Konu İle Sizinleyiz