Tarçın Nedir?
Defnegiller familyasından gelen ağaçtan elde edilen tarçın kabuğu, birçok baharat gibi Güney Asya kökenlidir. Kokusundan da anlaşılacağı gibi kokulu bir ağaç cinsi olan tarçın ağacı gövdesindeki iç kabuktan tarçın elde edilir.
Önce soyulan ardından iç içe geçirilerek görmeye alışkın olduğumuz tarçın çubuk halini alır ve çubuk halindeki kabukları öğütülerek toz haline getirilir. Toz haliyle ise kabuk haline oranla aromatik lezzetini daha kuvvetli bir şekilde hissettirir.
Koyu bakıra benzer rengi ile sadece hoş kokulu bir lezzet olmakla kalmayan tarçın rengi ile de tatlıları süslemek için akla gelen ilk baharattır. Mutfaktan çok farklı kullanım alanları bulunsa da geleneksel olarak sütlü tatlılara yakıştırılan tarçın, kokusu ve lezzeti sayesinde antik dönemlerden beri kullanılan insanlık tarihinin en eski ve en ünlü baharatlarından biridir.
Tarçının Faydaları
- Antioksidan Etkisiyle Bağışıklığı Güçlendirir.
- Enfeksiyonlarla Savaşır.
- Diyabet ile Mücadeleyi Destekler.
- Nörodejeneratif Rahatsızlık Riskini Düşürür.
- Emziren Annelerin Sütünü Artırır.
- Kilo Vermeyi Kolaylaştırır.
- Ağız ve Diş Sağlığı Dostudur.
- Bağırsakları Rahatlatır.
- Cilde İyi Gelir.
- Kanseri Önler.
1) Antioksidan Etkisiyle Bağışıklığı Güçlendirir
Antioksidanlar vücut için zararlı maddelerin vücut dışına atılmasını kolaylaştırır. Tarçın içindeki antioksidanlar sayesinde daha dinç ve dirençli bir vücuda sahip olmamızı sağlar.
2) Enfeksiyonlarla Savaşır
Havaların soğuması ile herkesin karşılaştığı soğuk algınlığı, nezle, öksürük veya solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklara karşı faydalı olur ve iyileştirme özelliğinin yanında vücut direncini arttırarak hastalıklardan korunmayı destekler.
3) Diyabet ile Mücadeleyi Destekler
Kan dolaşımına faydalı olan tarçın, insülin direncini arttırır. Özellikle tip 2 diyabetliler için önerilen bir baharattır. Tarçını kimler kullanamaz derseniz çok düşük şeker değerleriyle mücadele eden kişilerin kullanmaması önerilir.
4) Nörodejeneratif Rahatsızlık Riskini Düşürür
Tarçın kokusundaki rahatlatıcı etki depresyon ve sinire iyi gelir. Özellikle stres nedenli depresyona karşı etkilidir ve keskin kokusu ile zihin açıcı doğal bir kaynaktır. Ayrıca çağın en ciddi hastalıklarından olan Alzheimer hastalığına karşı tahrip olan beyin hücrelerini onardığı kanıtlanmıştır.
5) Emziren Annelerin Sütünü Artırır
Bazı araştırmalar emziren annelerin tarçın baharatını tükettiklerinde sütünün çoğaldığını göstermiştir. Tarçın ayrıca gebelik döneminde kilo alımıyla oluşabilecek çatlaklara karşı önlem niteliğinde de tüketilebilir çünkü cildin esnekliğini artırabilmektedir.
6) Kilo Vermeyi Kolaylaştırır
Özellikle tarçın çayı düzenli tüketildiğinde yağ eritmeye yardımcı olarak kolesterolü düşürmeyi sağlar. Bu özelliği ile diyet yapanların en büyük yardımcısıdır.
7) Ağız ve Diş Sağlığı Dostudur
Antibakteriyel özelliği ile diş çürümelerini yavaşlatan besin, diş etinde ve diş üzerinde oluşan bakterileri temizler. Özellikle ağız gargarası olarak kullanıldığında diş ve ağız sağlığını düzeltmeye yardımcı olur. Toz tarçın neye iyi gelir diye merak ediyorsanız toz tarçınlı suyla gargara yaparak sonuçları gözlemleyebilirsiniz.
8) Bağırsakları Rahatlatır
Geleneksel tıpta bağırsak sorunlarına karşı kullanılan en etkili besinlerden biri olan tarçın, bağırsaklarda ve midede oluşan şişkinlik ve gaz sorunlarına karşı kullanılan doğal bir çözümdür. Suyla karıştırılarak ve çay olarak tüketildiğinde bağırsak rahatsızlıklarını gidermekle kalmayıp sindirim sistemini düzenlediği bilinir. Tarçının mideye faydaları ile şişkinlik hissini azaltabilirsiniz.
9) Cilde İyi Gelir
Tarçının faydaları nelerdir dendiği zaman cilt üzerindeki etkilerine de değinmek iyi olur. Tarçın, zayıflama dışında cilt lekelerine iyi gelmesi ile de kadınların kullanacağı eşsiz baharatlardan biridir. Özellikle balla hazırlanan tarçın maskesi, cildi ferahlatarak cilt güzelliğine doğal bir dokunuş yapar. Aynı zamanda tarçının cildi uyarıcı etkisi sayesinde cilt daha canlı bir görünüme kavuşur.
10) Kanseri Önler
Tarçının faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından da altı çizilen bir konudur. Saraçoğlu şifalı baharın özellikle kanser konusunda önleyici özelliğine vurgu yapar. Tarçın nitrozamine bağlı bağırsak kanserine karşı önleyicidir.
Tarçın Neye iyi Gelir?
- Besleyici değerleri ile zengin bir kaynak olan tarçın, kan şekerini düşürmek için başvurulan besinlerden ilki. Kan şekerini düşürerek metabolizmayı hızlandıran tarçın kalorisi ile çok hafif bir baharat olmamasına rağmen kan şekerini düzenlediği için aşırı açlığın önüne geçmeyi sağlar ve yağ yakılmasına destek olur.
- Zayıflatıcı etkisiyle kendine özgü tarçın diyeti bulunan baharat, ayrıca kan şekerini düşürdüğü için sadece kilo vermek isteyenlerin değil, diyabet hastalarının da şekerli besinler tüketme isteğini azaltır. Yalnızca yarım çay kaşığı ile kan şekeri dengesini koruyan besini ister çaya ister kahveye ekleyerek günlük yaşama dahil edebilirsiniz.
- Tarçın, zayıflama dışında cilt lekelerine iyi gelmesi ile de kadınların kullanacağı eşsiz baharatlardan biridir. Özellikle balla hazırlanan tarçın maskesi, cildi ferahlatarak cilt güzelliğine doğal bir dokunuş yapar. Aynı zamanda tarçının cildi uyarıcı etkisi sayesinde cilt daha canlı bir görünüme kavuşur.
- Güzellik söz konusu olduğunda tarçın yağını da unutmamak gerekir. Dudakları dolgunlaştırıcı özelliği olduğu söylenen tarçın yağı, antibakteriyel etki taşıyarak yaraların tedavisinde kullanılır ve ağrılara iyi gelen bir masaj yağıdır.
- Kadınlar için çok sayıda yararı olan tarçın, adet döngüsünü düzenler ve adet öncesi oluşan ağrıları azaltan doğal bir kaynaktır.
- Genel özellikleri arasında ise mide kanserinden korunmayı desteklemesi ve mide rahatsızlıklarına karşı rahatlatıcı etkisi öne çıkar.
- Ayrıca adaçayı ile harika bir ikili oluşturup inci gibi dişlere sahip olmanızı sağlar.
Tarçının Besin Değeri ve Kalorisi
Yalnızca güzel kokusuyla değil besin değerleri ile de mutfağın değerli baharatlarından olan tarçın, glisemik indeks düzeyi düşük besinlerden biridir. Bu özelliği sayesinde şeker hastaları için uygun bulunan besinde A, C, K, E ve B6 vitamini bulunur.
Bilhassa baharatlar arasında zengin bir K vitamini kaynağı olarak kemiklere ve kalbe faydalıdır. Vitaminlerin yanında çinko, manganez, kalsiyum, demir, bakır, magnezyum ve potasyum minerallerini içerir. Tarçının içerdiği kalori miktarı ise 100 gramda 272 kaloridir ve 5 gramlık bir adet çubuk tarçında yaklaşık olarak 13 kalori bulunur.
Tarçın Nerelerde Kullanılır, Nasıl Tüketilir?
İnsanın içini ısıtan tadı ve keskin kokusuyla mutfakların tatlı lezzeti olan tarçın, tariflerde genellikle baharat olarak yer bulur. Dünya mutfaklarında hem tatlı hem de tuzlu yemeklerin bir parçası olur.
Güney Asya ve Orta Doğu mutfaklarında et ve tavuk yemeklerinin, pilavların hatta midye gibi deniz mahsullerinin içine katılarak yemeğe hafif bir tatlılık verir. Özellikle tavuk yemeklerinin vazgeçilmezi olan baharat Türk mutfağında ağırlıklı olarak tatlılarda ve hamur işlerinde tercih edilir.
Kazandibi, sütlaç gibi geleneksel tatlılarda kullanılmazsa hem lezzeti hem de kokusu ile eksikliği hissedilen baharat mutfaktaki becerisinin yanında faydaları ile de eşsiz bir seçim. Kış aylarının sevilen içeceği salep üzerine tarçın serpebilirsiniz. Kek, kurabiye harç ve dolgularında tarçın tozu kullanabilirsiniz.
Tarçın çay olarak da tüketilebilir. Çubuk tarçınlarda çay demleyerek bunu sıcak haliyle kış aylarında içebilirsiniz. Dilerseniz yine çubuk tarçını içme suyunuzda bekleterek detoks suyu hazırlayabilirsiniz.
Tarçın Kürleri Çeşitleri
Tarçın, saymakla bitmeyen faydaları ile genellikle tarçın kürü şeklinde karşımıza çıkar. Zayıflamak için kullanılan tarçınlı su, zor kilo verenlerin kurtarıcısı olur. Tarçınlı süt ve tarçınlı zencefille birlikte tarçın ve bal kürleri yüksek besleyici değerleri ile solunum yolu enfeksiyonlarından bağışıklık sistemini güçlendirmeye kadar birçok fayda sağlayarak deneyenleri şaşırtır.
Özellikle tarçınlı süt kemik gelişimini destekler ve yemesi en lezzetli kürlerden biri olmakla yetinmeyip doğru tüketildiğinde zayıflamayı destekleyerek diyet menülerinin en tatlı eşlikçisi olur. Zayıflama demişken limonlu tarçınlı yeşil çayı unutmamak gerekir. Tarçın tam bir sağlık kaynağı olan yeşil çaya enfes bir tat katar ve keyifle içeceğiniz sağlıklı çaylardan biri olur.
Sadece tarçınlı su içmek ne işe yarar diye düşünüyorsanız tarçının faydalarını bu şekilde de görebilirsiniz. Tarçın günde ne kadar tüketilmeli derseniz günde en fazla 1 çay kaşığı olacak şekilde tarçın tüketmek dengeli olacaktır.
Yasam Diyarı Sağlıktan Teknolojiye Bir Çok Konu İle Sizinleyiz