Brokolinin Faydaları Nelerdir ?

 Brokolinin Faydaları Nelerdir ?

Brokolinin Faydaları

Çorbası, salatası, yemeği ile sofralarda kışın yerini alan brokoli, pişirilirken kötü bir koku salar. Ama faydalarını bilseniz bu kokuyu unutursunuz.

Brokolinin Faydaları
Yazı İçeriği

 1. Vitamin ve Mineral Deposu

 2. Antioksidan Kalkanı

 3. İnflamasyonu Önlemede Etkili

 4. Kansere Karşı Koruyucu

 5. Kan Şekerini Düzenler

 6. Kalp Sağlığını Korur

 7. Sindirim Sistemini Güçlendirir

 8. Beyin ve Sinir Sistemini Destekler

 9. Yaşlanma Karşıtı

 10. Ağız ve Diş Sağlığının da Destekçisi

 11. Güçlü Kemikler İçin…

 12. Güneşin Zararlı Işınlarına Karşı Kalkan

Brokolinin Besin Değerleri

 

Minik bir ağaç görünümde olan brokoli, pek çok kişinin piştiğinde yaydığı koku nedeniyle uzak durmasına neden olur. Lahana, Brüksel lahanası ve karnabahar gibi Brassica oleracea bitki ailesinden gelen brokoli, bolca vitamin, mineral, lif ve antioksidan içerir. Kışın sofraları garnitür, salata ve çorba gibi şekillerde süsleyen brokolinin pek çok faydası bulunur.

 

Brokolinin faydaları ve zararları nelerdir?

1. Vitamin ve Mineral Deposu

Çiğ ya da pişmiş fark etmeksizin brokoli pek çok besin değerini birden barındıran bir sebze. Vitamin, mineral, lif ve biyoaktif bileşenleri içeren brokolinin yaklaşık 100 gramında şunlar bulunur:

  • 6 gr karbonhidrat
  • 2,6 gr protein
  • 0,3 gr yağ
  • 2,4 gr lif
  • Yüzde 135 C vitamini
  • Yüzde 11 A vitamini
  • Yüzde 116 K vitamini
  • Yüzde 14 B9 vitamini (folat)
  • Yüzde 8 potasyum
  • Yüzde 6 fosfor
  • Yüzde 3 selenyum

C vitamini, bağışıklık sisteminin en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerden biri. Brokolide bolca bulunan C vitamini, hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde önemli rol oynar. Enfeksiyonların önlenmesinde günlük 100-200 mg C vitamini alınması gerektiği kabul edilir. C vitamini denince akla portakal ve çilek gelse de brokolide bu vitamin daha çok bulunur. Yaklaşık 80 gram brokoli ile günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 84’ü sağlanmış olur. Pişirme yöntemleri besin değerlerini öldürebilir. Kızartma, besinin C vitaminin azalmasına neden olurken buharda pişirme en sağlıklı pişirme yöntemi olarak görülür.

Brokolinin Karaciğer Detoks Enzimlerine Etkisi - Altun Blog

2. Antioksidan Kalkanı

İçerdiği antioksidanlar ile hücre hasarını engellemeye yardımcı olan brokoli, inflamasyonu önleyerek tüm vücudu koruma altına alır. Glukorafanin adlı madde sindirim sırasında güçlü bir antioksidan olan sülforafana dönüşür. Araştırmalara göre, sülforafanın kan şekerini düşürmeden kolesterolü dengelemeye, hücresel tahribatın azalmasından kronik hastalıkların gelişmesini önlemeye kadar pek faydası bulunur. Lutein ve zeaksantin antioksidanlarıyla da göz sağlığınızı korumaya yardımcıdır.

 

3. İnflamasyonu Önlemede Etkili

Brokoli, kaempferol flavonoid sayesinde vücuttaki tüm inflamasyonu azaltmada önemlidir. Tütün kullanan bağımlılar üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, brokoli yiyenlerde belirgin oranda inflamasyonda azalma görülmüştür.

 

4. Kansere Karşı Koruyucu

Kanseri önlemede mucize bir besin yok. Ama sebze ve meyvelerin kanserden korunmada destek olduğu kabul edilir. Biyoaktif bileşenleri içeren brokoli, pek çok turpgil ailesinden gelen sebzeler gibi kronik hastalıklara karşı kalkan görevi görür. Çeşitli araştırmalar, brokolinin meme, prostat, mide, kolarektal, böbrek ve mesane kanserlerini önlemede ve tedavisi sırasında destek olduğunu belirtmiştir.

Brokolinin faydaları nelerdir? - selahattindonmez

5. Kan Şekerini Düzenler

Özellikle diyabeti olanların tüketmesi önemli olan brokoli, kan şekerinin düzenlenmesinde etkilidir. Bir araştırmayla bir ayda günlük düzenli brokoli tüketen tip 2 diyabetli kişilerde insülin direncinin ciddi oranda düştüğü saptanmıştır. İyi bir lif kaynağı olan bu besin, bu sayede kan şekerinin düşmesine ve diyabetin kontrol altına alınmasına destek olur.

 

6. Kalp Sağlığını Korur

Kötü kolesterol olan LDL ve trigliserid oranları kalp hastalıklarında önemli rol oynar. Araştırmalar, brokoli tüketenler kişilerde LDL kolesterolün düşerken, iyi kolesterol HDL’nin yükseldiğini ve trigliserid oranının düştüğünü belirtiyor. İçerdiği antioksidanlarla da kalp krizi riskini düşürmede yardımcıdır. Lif zengini olan bu besin, bu sayede de kalp hastalıkları riskini indirmede etkili olabilir.

 

7. Sindirim Sistemini Güçlendirir

Zengin lif ve antioksidan içeriği, brokolinin sindirim sistemi sağlığında da faydalı bir besin olmasını sağlar. Sindirim sisteminin güçlenmesini destekleyerek kalın bağırsaktaki inflamasyonun azalmasında etkilidir. Tuvalete çıkmaya da yardımcı olan bu yeşil besin, bağırsaklarda iyi bakterilerin üremesi için iyi bir zemin hazırlar.

 

8. Beyin ve Sinir Sistemini Destekler

Araştırmalar, koyu yeşil sebzelerin beyin ve sinir sistemi sağlığını korumada önemli olduğunu ortaya koymuştur. Bir araştırmaya göre, brokolideki kaempferol flavonoidi sayesinde beyin hasarı oranı ve sinir doku iltihabı riski düşürülmüştür. Yine sülforafanın da beyin fonksiyonlarını desteklediği belirtilir.

 

9. Yaşlanma Karşıtı

Yaşlanmayı durdurmak imkansız ama yaşlanma etkilerini aza indirmek mümkün olabilir. Sülforafanın, yaşlanmayı yavaşlatmada etkili olduğu bilinir.

Brokolinin Faydaları Nelerdir?

10. Ağız ve Diş Sağlığının da Destekçisi

Vitamin ve mineral deposu brokoli, ağız ve diş sağlığının korunmasında destekçidir. C vitamini ve kalsiyum zengini besin, bu sayede dişeti hastalıkları riskini de düşürür. Kaempferol flavonoidi, ileri derecede dişeti hastalıkları ve iltihabından korunmada kalkan olur. Sülforafanın da ağız kanserlerini riskini düşürdüğü araştırmalarda belirtilmiştir. Bazı araştırmalar, çiğ olarak bu besin tüketiminin plakları yok ettiği ve dişlerin daha beyaz görünmesinde yardımcı olduğunu belirtmiştir.

 

11. Güçlü Kemikler İçin…

Brokoli, iyi K vitamini ve kalsiyum kaynağıdır. Güçlü ve sağlıklı kemikler için bu vitamin ve mineral hayati önem taşır. Yine brokolideki A ve C vitaminleri, fosfor ve çinko sağlıklı kemiklerin vazgeçilmezidir. Sülforafanın osteoartriti önlemede yardımcı olduğu belirtilir.

 

12. Güneşin Zararlı Işınlarına Karşı Kalkan

Brokolide de bulunan biyoaktif bileşenler, güneşin zararlı ışınlarından (UV) koruyarak cilt kanseri riskini düşürmede etkili olabilir. Bir araştırmaya göre, brokoli tüketenlerin cilt kanseri tedavisinde tümörlerin büyümesini önlemede olumlu etki gösterdiği belirtilmiştir.

 

 

Brokoli besin değeri nedir?

Yüksek lif oranına sahip brokoli A ve  C vitamininin yanı sıra potasyum, kalsiyum ve demir oranından zengin olan sağlıklı bir kış sebzesidir.

100 gram brokolinin besin değeri şu şekilde sıralanabilir;

Kalori: 26 kcal                        Günlük Değer: %1.3

Lif: 3.0 g                                 Günlük Değer: %12.0

Karbonhidrat: 2.5 g                Günlük Değer: %0.8

Protein: 3.3 g                         Günlük Değer: %6.6

Yağ: 0.2 g                               Günlük Değer: %0.3

Kolesterol: 0.0 mg                  Günlük Değer: %0.0

A Vitamini: 143.0 mg             Günlük Değer: %2.9

C Vitamini: 115.0 mg             Günlük Değer: %191.7

Potasyum: 373.0 mg              Günlük Değer: %10.7

Kalsiyum: 105.0 mg               Günlük Değer: %10.5

Demir: 1.3 mg                        Günlük Değer: %7.2

 

Brokolinin Bilinmeyen 12 Faydası - Mahmure

Brokoli nasıl tüketilmelidir?

Brokoli sebzesi pişirilerek tüketilebildiği gibi, çiğ olarak da beslenme düzenine eklenebilir. Pişirme yöntemi olarak haşlama ve buharda pişirme tercih edilebilir. Ancak brokolinin besin değerini kaybetmemesi için  buharda pişirilmesi önerilmektedir.

Brokoli haşlamadan önce yıkanır mı?

Brokoli sebzesini tüketilmeden önce yıkanabilir. Bir kap içine su doldurulur. Az miktarda sirke ilave edilen suda brokoli yaklaşık olarak 10 dakika boyunca bekletilir. Sonrasında ise brokoli temiz su ile iyice durulanmalıdır. Bu yöntemi ile brokolinin daha iyi temizlenmesi ve mikroplardan daha iyi arınması sağlanabilir.

Brokoli tüketmek zayıflatır mı?

Sağlık açısından tüketiminin sayısız faydası olan brokoli, tokluk hissi vermesi bakımından da diyet listelerinde tercih edilebilmektedir. Kalori açısından oldukça düşük olan ve içerisinde bulundurduğu besin değerleri bakımından zengin olan brokoli bol miktarda lif bulundurması sayesinde uzun süreli tokluk hissi sağlamaktadır.

 

Brokolinin faydaları nelerdir? - Sağlık Haberleri

Brokoli spordan önce mi sonra mı tüketilmelidir?

Brokoli spordan önce de sonra da tüketilebilmektedir. Besin değerleri bakımından zengin olan brokolinin spor öncesi tüketiminde performansı artırabilir. Spor aktivitelerinden sonra tüketilen brokoli içerdiği karoten sayesinde kaslarının daha hızlı şekilde toparlanmasına yardımcı olabilmektedir.

Brokoli suyunun faydaları nelerdir?

Brokolinin sağlık açısından faydalarını brokoli suyunu tüketerek de elde etmek mümkündür. Brokoli suyu buharda pişmiş brokoli sebzesi ile aynı faydayı sağlar.

Brokoli Kürünün Faydaları — Sağlıklı Yaşam Bilgi Bankası Güzel Yaşam

Bebeklere brokoli çorbası verilebilir mi?

Bebeklerin ilk 6 ay anne sütü ile beslenmesi önerilmektedir. 6 aydan sonra bebeklerde ek gıdalara geçiş yapılır. Brokoli çorbası içerisinde bulundurduğu zengin besin değerleri sayesinde bebekler için ideal bir ek gıda olabilmektedir.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments