Dikkatsiz atılan adımlar sonucu yaşanabilecek en tehlikeli kazalardan biri de ayağa çivi batmasıdır. Çivi batması durumunda akla ilk gelen tetanozdur. Tetanoz olma endişesi taşıyan kişi çivi çıkarırken ya da ayağını kurtarmaya çalışırken yanlış hamleler yapabilir. Bu nedenle dikkat edilmesi gerekir ki açılan yara mikrop kapmasın ve farklı hastalıklara neden olmasın.
Ayağa Çivi Batmasında Ne Yapılabilir?
Yapılması gereken ilk şey ayağına çivi batan kişi ayaktaysa oturtulmalıdır. Ayağı öne doğru alınıp ilk iş çiviyi çıkarmak olmalıdır. Sonrasında çivinin paslı olduğu düşünülürse tetanoz ihtimali yüksek olduğu için yaradan bir miktar kan akıtılmalıdır. Paslı maddeler kanı çabuk zehirler. Bu nedenle kan dışarıya atılırken paslı çividen geçen mikropların da dışarı atılması sağlanabilir. Kan aktıktan sonra yara çok derin değilse tentürdiyot (baticon) ile temizleyip geçici olarak sarılabilir. En yakın sağlık merkezine giderek gerekli müdahale yapılmalıdır. Eğer çivi ayağı delip ucu çıkmışsa hiçbir müdahale edilmeden acilen doktora gösterilmelidir.
Çivi Batmasında Büyük Tehlike
Özellikle yaz aylarında çocukların yalın ayakla gezdikleri sokaklarda çok sık görülen çivi batması olayı asla küçümsenecek bir durum değildir. Paslı çividen kapılan tetanoz kişinin canına mal olabilir. Çivi batması durumunda gerekli müdahale yapıldıktan hemen sonra tetanoz aşısı vurdurulmalıdır. Tetanoz ile ilgili bilinmesi gereken en temel nokta yalnızca çivi ile değil küçük bir çizik de kıymık da tetanozu başlatabilir. Halk arasında özellikle çivi ile bağdaştırılan tetanozun bazı belirtileri ve elbette tedavileri de mevcuttur.
Çivi Batması ve Tetanoz Belirtileri
Ayağa çivi battıktan sonra gidilip aşı yaptırılmalıdır. Tetanoz kendini hemen göstermez. Hastalığın ortaya çıkışı yaklaşık üç hafta alır. Geçen bu süre zarfında belirtiler yavaş yavaş ortaya çıkar. Endişe, huysuzluk, devamlı rahatsız olma hali ile doğan belirtiler çene kasılması ve kas sertleşmesi ile kendini ortaya çıkarır. Özellikle boyun kaslarındaki kasılmalar en dikkat çeken belirtilerdir. Bununla birlikte yüz kaslarında ani spazmlar da kendini gösterecektir. Tetanozu ortaya çıkaran toprakta üremiş olan bakterilerdir ve kirli ortamda bulunan bir çivi battıysa acil tıbbi müdahale gerekir.
Tetanoz nedir?
Tetanoz, toprak ve kirli yerlerde bulunan, “Clostridium Tetani” isimli bir bakterinin neden olduğu, kas – iskelet sistemini ve nörolojik sistemi tutan bir hastalıktır. Bu bakterinin neden olduğu hastalık ciddi kas krampları (ataklar halinde), kas sertleşmeleri ve nöbetlerle kendini gösterir. Son derece ızdıraplı olup bazen mortal seyreder, bazen de atlatılabilmektedir. Aşılama yolu ile tetanozdan korunmak mümkündür.
Teşhis ve Tedavi
Her çivi batması elbette tetanoz demek değildir. Ancak belirtilerden en az ikisi ortaya çıkıyorsa doktor muayenesi şarttır. Hasta yaralı kısımda ağrıdan şikayet ediyorsa bununla birlikte boyunda ve yüzde ani kasılmalarla birlikte şişkinlikler oluyorsa tetanoz göstergesidir. Zamanla boyundan sırta kadar inen kasılmalar sonunda hastanın solunumunu engeller. Sonrasında kaslara engel olamamaya bağlı olarak ağrılı ve bir o kadar da bilinçsiz hareketler ortaya çıkar. Kişinin ne kadar bilinci yerinde olsa da vücut kontrolünü kaybeder. Tetanoz özellikle çocuklarda ölümcül olan bir hastalıktır. Bunun için ayağa çivi battığında çok iyi temizlendiğinden ve bir o kadar da mikroplardan arındırıldığından emin olunmalıdır.
Medikal Tedavi
Ayağa çivi batması durumunda medikal tedavi ve yaklaşım temel olarak şunları içerir:
- Yara temizliği ve yara pansumanı
- Direkt Grafi (Röntgen) incelenmesi (kemik kırığı vs incelenmesi)
- Tetanoz Aşısı
- Antibiyotik tedavisi (enfeksiyon profilaksisi)
- Ağrı kesiciler
- Doku ayrılması veya bozulması varsa sütur atılması (dikiş)