Pelvik Ağrı Nedir? Teşhisi ve Tedavisi

 Pelvik Ağrı Nedir? Teşhisi ve Tedavisi

6 ayı uzun süredir ağrı görülmesi durumunda kronik olarak da adlandırılan pelvik ağrı, kasık bölgesinde oluşan ve sürekli veya aralıklarla gelen ağrı çeşididir. Genellikle orta şiddette olan pelvik ağrı, keskin ağrı şeklinde olabildiği gibi, künt şeklinde veya kramp benzeri de olabilmektedir. Karnın alt kısmında yoğunlaşan bu ağrı, cinsel ilişki esnasında, merdiven çıkarken ya da tuvalet yaparken artabilmektedir.

Pelvik Ağrı Nedenleri Nelerdir?

Kadınların %10luk bir kısmında oluşan pelvik ağrı, genellikle tıbbi müdahele yapılmasına kadar uzanan bir sürece sahip olmakta ve bu sürede kesin yanı yapılamadığından dolayı sosyal hayatı olumsuz yönde etkilemektedir.

Tam olarak neden oluştuğu her zaman tespit edilemeyen pelvik ağrılar, psikolojik olabildiği gibi pek çok fizyolojik sebeple de oluşabilmektedir. Bu sebeplerin ilk sırasında enfeksiyonlar gelir. Normal anatominin bozulmasını sağlayan ve organlarda yer değiştirme ile çekilmelere neden olan pelvik ağrılar, ilerleyen durumlarda kronikleşmeye sebep olabilmektedir.

pelvik ağrılar

Pelvik ağrıya sebep olan bir diğer neden ise endometriosiz olarak adlandırılan ve rahimdeki iç tabakanın olması gerekenden daha alt yerde olması anlamına gelen bir hastalıktır. Her ay regl kanaması ile düzenli olarak vücuttan atılan rahim iç tabakası, bu hastalığa sahip olan kişilerde doku karın içinde hapsolduğundan dolayı kanamanın o bölgeye olması sebebiyle şiddetli ağrılara sebebiyet vermektedir. Özellikle regl kanamaları ile artış gösteren pelvik ağrı, en çok ağrı oluşturan hastalık türleri arasında yer almaktadır.

Kadınların pek çoğunda rastlanan bir hastalık olan yumurta kistleri ve myomlar da pelvik ağrının oluşma nedenleri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda rahimde pozisyon bozukluğu olarak bilinen rahmin geriye dönük olması da şiddetli pelvik ağrılara sebep olabilir. Oldukça sık karşılaşılan bir durum olan rahmin geriye doğru olmasının en çok ağrı yapan çeşitleri ise hastanın endometriosiz olması olarak tahmin edilmektedir.

Tüm bu sebeplerin yanı sıra, gerçekleşen güç doğumlar, pelvik konjesyon adı verilen göllenme, yumurtlama ağrıları da pelvik ağrılara sebep olan fizyolojik etkenler olarak dikkat çekmektedir.

Pelvik Ağrı Tanısı Nasıl Konur?

Oldukça fazla çeşide ve nedene sahip olan pelvik ağrı, bu çeşitlilik sebebi ile tanısı zor konulan bir hastalık olarak bilinmektedir. Tanının kesin olarak konulabilmesi için enfeksiyon olup olmadığından emin olmak, kan ve idrar tahlillerine başvurmak, gerekli durumlarda laparoskopi gibi küçük cerrahi müdahaleler yapmak gerekebilmektedir.

Pelvik Ağrı Tedavisi Nasıl Olur?

Pelvik ağrının tedavisi, hastalığın sebebine göre değişiklik göstermektedir. Ancak bu hastalık sahiplerinde genellikle net bir sebep bulanamamakta, ancak ağrı sebebi anlaşılmayacak şekilde şiddetlenebilmektedir. Bu gibi durumlarda ağrının çeşidine uygun olan ampirik ağrı kesiciler verilmekte veya doğum kontrol hapları önerilmektedir.

Eğer hastalığın sebebi endometriosiz ise ve laparoskopi yapılarak tanı kesinleşmiş ise, uygulanacak tedavi GnRH ilaç tedavisidir.

Fiziksel sebepler pelvik ağrıya sebebiyet verdiği gibi psikolojik sebepler de bu ağrıyı oluşturabilmektedir. Bu gibi durumlarda ise antidepresan ilaçlar doktor tarafından önerilmektedir.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments